Twoje centrum informacji o Zoo Tycoon 1 2!
Czy robicie czasem taka dziką mapę?
Bo ja ostatnio właśnie zrobiłam pustynię, miała to być mapa do zdjęć.
Zaczęło się od geparda i gazeli, która miała go go zachęcić do biegu.
Teraz na wielkiej pustynnej mapie jest z 30 gazeli (porobiłam im zdjęcia jak skaczą ), para gepardów i 4 lwy, 15 hipopotamów, 10 oryksów.
Wszystko się rozlazło po mapie, zostały małe stadka.
I o dziwo wszystko funkcjonuje, jedyna moja czynność to dokupywanie roślin (trawa słoniowa i pustynna bo niestety w zt2 rośliny same nie rosną) oraz sprzątanie kup ze względów estetycznych.
Lwy i gepardy polują jeśli są głodne (jeśli nie to często tylko "śledzą"). I jestem z tego strasznie zadowolona szczególnie że wielkie koty mają już potomstwo a oryksy są już w ciąży.
Wszystko żyje i jest na ogół zadowolone (wiadomo czasem głodne lub spragnione jak to w naturze ale potrzeby wyższe ma spełnione) bez karmników, schronień, zabawek.
Najfajniejsze było to że przez pewien czas gepardy trzymały się razem. Skończyło się to ciążą po czym samiec w pewnej chwili po prostu odwrócił się i popędził przed siebie *wiecie, takim gepardzim biegiem) zostawiając samicę.
Za to lwy trzymają się raczej razem.
Uwielbiam te sztuczną inteligencje w zt2.
Ooo, ile tego już było... Też często tak robię, uwielbiam patrzeć na całkiem "dzikie" zwierzęta no i w ogóle pasionuje mnie ekosystem, więc w końcu musiałam na coś takiego wpaść.
Najczęściej robiłam na sawannie, w tundrze, w górach i na pustyni.
Ja prawie zawsze robię dzicz . Pamiętam jak fajnie się grało na małej mapce "Zoo miejskie" z wilkiem, gepardem i stadem karibu. O dziwo wilk i gepard trzymały się razem i nie atakowały karibu. No i w końcu mi się znudziło i zatopiłam cały teren zostawiając jeno kilka maleńkich wysepek, i jedną, większą na położenie mięska i trawy. Karibu obsiadły wysepki, przyczepiając się jak małże, co więcej, niektóre samice rodziły, i biedne maluchy wpadały do wody
. Kiedy pojawiły się pierwsze chore osobniki, powiększyłam wyspę do wielkości pędzla biomu na 100. Potem miałam format, i zapis się usunął. Może i to okrutne, ale ja chciałam zobaczyć jak sobie poradzą podczas powodzi
nio.. często robiłam dzicz, ale nigdy nie kończyłam, bo denerwowało mnie to, że zwierzęta sie tak rozłażą, i u mnie właśnie trzeba było ustawiać te wszystkie zabawki i wgl, co wyglądało bardzo nienaturalnie lepszą dzicz można zrobić w WLP2, bo np. zwierzętom roślinożernym nie trzeba było ustawiać pojemników z jedzeniem, wystarczyły rośliny Aaa i ja też często robiłam powodzie- hehe. A potem jak wszystkie zwierzęta zaczęły tonąć to przestawiałam je na dużą, ogrodzoną górę- żeby nie wyskoczyły
to był taki wyścig, ile zwierząt uda mi się uratować- hehe
Ostatnio edytowany przez Woolfik (2011-10-18 14:31:29)
Nie trzeba nic robić tylko kupić dużo roślin (tych małych, na ziemi rosnących), najlepiej odpowiednich do biomu i uwierz że po jakimś czasie się wszystko ustabilizuje.
Co będzie słabsze umrze z głodu ale nie ma się co przejmować gdy czasem jakieś zwierzaki są głodne bo taka jest natura.
Leach, jak Ty to robisz, że gepardy Ci przeżywają? No bo mi ciągle zaczepiają gazele albo oryksy i "giną w walce".
Nie wiem, po prostu polują na gazele.
Hmm.. a może daj jakieś mniejsze zwierzaki?
Albo jest też szansa że jedzą to co lwy upolują.
Ja robię często mapę "Jurajski Park".
Na jednej miałam coś ponad 200 dinozaurów, ale to było za dużo i wiele się pozabijało albo zdechło z innych powodów. Za to ja ganiałam za nimi i usypiałam gdy szalały
Takie normalne safari też miałam, na lapku wprawdzie, ale było coś ponad 100 zwierząt, to normalnie pokaz slajdów... Nie szło w to grać. Na moim PC pewnie by tak nie było.
ja zrobiłem raz dzicz
dałem tam słonie,hipopotamy,żyrafy,zebry,tygrysy,niedzwiedzie okularowe,dinozaury i brachiozaury (z jurrasic park packu)
zrobiłem powodz na całą mapke i max glebokosci
po srodku zrobiłem wyspę a raczej góre na ktorej szczycie było mieso,dąb i ryby
2 to po zbudowaniu wielkiego zoo z 5 gwiazdkami zatopilem je cale i otworzylem klatki
ludzi zamknalem w ogrodzeniu w ktorym byl labirynt do pomieszczenia z miesem i rybami,i jagodami(dla ludzi ale xD)
nic nie zjedli i sie teleportowali do domu
fajna ta animacja ze tyranozaury i karnotaury jedza ludzi w calosci
Ja raczej staram się trzymać zwierząt z jednego terenu i epoki, ale raz na Arktykę dałam (oprócz tamtejszych zwierząt) pingwiny; brakowało roślinojadów.
Labirynt dla ludzi? Niezły pomysł...
Zwykle skupiam się na jednym gatunku zwierząt (takie pupile ), reszta to zapełniacze luk w ekosystemie.
Goryle które hodowałam na stepie (z przyzwyczajenia i przejrzystości tej mapy) miały kawałek w ojczyzny w postaci otoczonej murkiem trawy z lasu deszczowego. Załatwiały się tylko tam i nigdzie indziej, po za tym tam nie przebywały O_o
Zwykle skupiam uwagę na drapieżnikach, reszta ta "jedzenie". Chociaż nie przeczę jelonki mi się podobają.
Robił ktoś ocean?
ja zrobiłem raz ocean na całe zoo ,maxymalnie głęboki,dałem zwierzęta,które uumieją pływać,iiii
.....na środku wyspę postawiłem,baardzo wysoką,i wszystkie zwierzęta się tam zbiegły o-O , w sumie mogły same siebie zabić,ale pooo co za dużo roboty. ;p sztuczna intelgencja w zt2
A wczoraj zrobiłem właśnie safari na sawannie,a ,żeby było naturalnie postawiłem około 100 antylop gnu ,i tyle samo zebr.były na jednej mapce:
Równina Serengeti
Kongo
Sahara
Etiopia
Tereny podmokłe.
ale od tych antylop i zebr,to takie LAGGI były,że save'a musiałem wykasować >.<
Ja zawszę robiłam w ZT2 kiedy mialam dzicz.Zamykałam zoo lub robiła małą klatkę wokówł budynku(ten gdzie jest otwarcie zoo) no i se tam zwierzaki chodziły.Najczeszciej bo miałam tedy demówke robiłam Tygrysy z gazelami i te wielbłądy.Tygrysy zuczają się na wszysztko co popadnie -_-"